Wi-Fi gebruik in het onderwijs

Leo Smit, Penta college CSG ‘Samen met wifi experts en onze input zijn we tot een goed resultaat gekomen’

 

6.600 gebruikers

Leo Smit is Hoofd Automatisering van het Penta college CSG in Spijkenisse. Hij is verantwoordelijk voor alles wat met ICT te maken heeft ten behoeve van onderwijsgevenden, ondersteunende medewerkers, directie en leerlingen. Zijn team bestaat uit 6 full time systeembeheerders en een Novell-specialiste die tevens research and development doet en Smit vervangt tijdens diens afwezigheid. Het Penta college CSG heeft 7 locaties, 600 personeelsleden, 1.800 vaste werkplekken en een kleine 6.000 leerlingen.

Geen computerlokalen

Leo Smit: ‘Wij zien in de toekomst een toename van digitaal lesmateriaal. Uitgeverijen maken steeds meer CD’s en DVD’s. Nog een stap verder en ze leveren een bestand. Leerlingen krijgen een code om een elektronische leeromgeving te openen of iets van een site te halen. Stel je voor dat je dat met vaste computers zou willen afnemen. Dan moet je naar elk tafeltje voorzieningen brengen: 230 Volt en een UTP-kabel. Dat is niet te doen. Wij willen leslokalen, geen computerlokalen.

’ Klare taal ‘

We waren al lang op zoek naar mogelijkheden om de leerling een access device te geven. In 2008 noemden wij dat de PAD, de portable access device. Lang voordat de iPad kwam! We zijn bij de grote merken langs geweest en bij wifi experts. Die had ons al een aantal outdoor straalverbindingen geleverd, waar we zeer tevreden over waren. We kregen uitleg over wat Meru anders deed en doet ten opzichte van andere spelers in de markt. Dat sprak ons aan, het paste in ons denken. We hebben de beslissing genomen en zij hebben geleverd wat ze beloofd hebben.

’ Erkenning van elkaars expertise ‘

Radio is een tak van sport waar je in moet groeien. Het is zo anders. Samen met wifi experts en onze input zijn we tot een goed resultaat gekomen. De samenwerking was van begin af aan goed. Het wederzijds erkennen van elkaars expertise, dat klikte meteen. Hun technici zijn uitstekend, daar kunnen wij mee lezen en schrijven en volgens mij zij met ons ook. Wij zijn geen club die voor het minste of geringste aan de telefoon hangt, wij doen graag alles zelf, dat vindt wifi experts ook wel prettig en zij ondersteunen ons daarin.’

Meting noodzakelijk

‘We zijn begonnen met een proof of concept om aan te tonen dat we leerlingen met een draadloos netwerk en een portable access device toegang konden geven tot digitale content. Daartoe hebben we een klein netwerkje aangelegd zonder het radiospectrum te meten en zonder te kijken welke storingsbronnen in het gebouw aanwezig zijn. Dat werkte niet goed. Er bleken alarmsensoren op dezelfde golflengte als de access points te zitten en stalen wanden veroorzaakten demping. In combinatie met onze Novell-clients en de 802.1X autorisatie mislukte het inloggen vaak. Het oplossen van dit probleem kostte ons veel tijd. Het leek alsof het netwerk niet goed functioneerde maar het lag aan de clients.

’ Altijd dekking ‘

Het systeem functioneert nu gebouwdekkend in 3 van de 7 gebouwen, het 4e wordt opgeleverd in augustus 2011, gebouwen 5 en 6 zijn deels afgedekt en gebouw 7 is gemeten. Er is veel te doen om radiografie in een schoolomgeving, zeker in de toekomst. Wij hebben voor wifi experts en Meru gekozen, daar hebben we valide argumenten voor. Een van de grote voordelen vind ik dat alle access points op één kanaal staan. Dat betekent dat je bij dekkingsproblemen altijd voldoende access points bij elkaar kunt plaatsen om de gewenste dekking te krijgen.’

Terug


Bookmark and Share